Energia electrică solară este destul de scumpă în România

energie solara

Cercetând oferta de kituri pentru producerea energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice, am ajuns la concluzia că aceasta, deocamdată, este o soluție ineficientă pentru consumatorii rezidențiali.

Am luat drept exemplu un Kit care poate susține o putere de vârf de 3.000 W și care produce în medie 10 kWh pe zi. O astfel de instalație poate funcționa 5 ani de la data punerii în funcțiune fără alte investiții. Acesta fiind termenul după care trebuiesc înlocuiți acumulatorii, altfel exploatarea instalației devine ineficientă sau chiar periculoasă. În acești ani cu siguranță vor trebui înlocuite și ceva panouri solare, ceva componente electronice etc.

În cei 5 ani instalația menționată va produce 18.25 MWh conform specificațiilor producătorului, în realitate există posibilitatea ca aceasta să producă mai puțin de atât. Totuși, luând în calcul cei 18.25 MWh și costul total al instalației ajungem la un cost mediu de 2.17 lei/kWh, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât prețul mediu al energiei electrice din sistemul național.

Cel mai probabil vor mai trece cel puțin 5 ani până când producerea energiei electrice în gospodăriile românilor va deveni eficientă și doar dacă autoritățile române vor investi în acest domeniu mai intens și mai eficient!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *